KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wyżywienie

Przedszkole zapewnia 3 pożywne posiłki dziennie: śniadanie, obiad i podwieczorek. Posiłki przygotowywane są w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez Rejonową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.

Stanowią one ¾ dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy. W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonują świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.

Jesteśmy uczestnikami kampanii pt. „Wiem co jem”, której celem jest przygotowanie posiłków zawierających niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach przeznaczonych dla dzieci. Kampania została przygotowana przez pracowników Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywieniu i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

Informacje dla alergików

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka. Istnieje możliwość wyboru menu zgodnie z potrzebami dzieci alergicznych.
ŚNIADANIE- godzina 8.40-9.00- zupa mleczna oraz kanapki z wędliną, serem, warzywami, jajkiem, dżemem- bądź podane w formie tzw. "stołu szwedzkiego"- z możliwością samodzielnego wykonania kanapki.
WITAMINKA- godzina 10.30-10.45- owoce lub warzywa ,naturalne soki.
OBIAD- godzina 12.00-12.30- dwa pożywne dania obiadowe z surówkami oraz kompotem, składające się głównie z ulubionych potraw dziecięcych.
PODWIECZOREK- godzina 14.30-14.45- kisiel, budyń, jogurty, serki, smaczne kanapki, ciasta domowego wypieku, racuchy, placuszki.


Podczas posiłków nie zmuszamy dzieci do jedzenia. Zachęcamy do próbowania nowych dań. Szczególną uwagę przykładamy do spożywania przez dzieci owoców i warzyw, jako źródła witamin, niezbędnych dla rozwoju małego dziecka. Zdajemy sobie sprawę, iż jest to wyjątkowo trudne u dzieci w wieku przedszkolnym. Dlatego wykorzystujemy podczas niektórych posiłków bajkowe postacie oraz sytuacje, aby zachęcić dzieci.

W trosce o zdrowie naszych przedszkolaków, ograniczamy ilości spożywanych słodyczy do niezbędnego minimum, zdając sobie jednocześnie sprawę z tego, iż są to ulubione przysmaki dzieci- pozwalamy od czasu do czasu na słodkie ciastko.